Onze Matcha

Matcha 

Matcha is de meest bijzondere theesoort in Japan. De theeceremonie wordt beschouwd als kunst en werd eeuwen geleden geïntroduceerd door boeddhistische monniken. Matcha’s unieke “kalme cafeïne werd toen al beschreven als een zacht stimulerend middel voor alertheid. Door het volledige blad (in poedervorm) te drinken, gaat er niets van de vitamines en mineralen verloren zoals catechine EGCG en vitamine A, B, C, E. 

Het maken van Matcha thee is een ideaal zen-moment om een momentje rust te pakken en te genieten van een overheerlijke, maar vooral een gezond kopje thee.

Carefully selected high-quality matcha harvested in Japan

Theeveld Shizuoka, Japan

Matcha Hana komt tot leven in de unieke theeplantages van Shizuoka Prefecture omgeving, Japan, omgeven door overvloedige regenval, mineraalrijke grond, warme temperaturen en een rijke omgeving.

De beroemde oude theetuinen in Shizuoka produceren kwalitatieve matcha van Japan, gemaakt van pure tencha-bladeren. In de theeveld van Shizuoka, worden de theeblaadjes natuurlijk geoogst, waardoor er geen pesticides zijn in onze matcha.

Het land is gezegend met natuurlijke omstandigheden die geschikt zijn voor het cultiveren van thee van hoge kwaliteit. De temperatuur varieert tussen dag en nacht, waardoor theebladeren een natuurlijk schild opbouwen tegen fel zonlicht en zodoende een rijkere umami smaak produceren.

Schaduw 

Tencha wordt gemaakt met behulp van een speciaal schaduwproces. De meest gebruikelijke methode is het bedekken van de theestruiken met zwarte doeken om zonlicht buiten te houden. Voor tencha is het belangrijk om de theebladeren schaduw te geven. Het is een vereiste om de bladeren minimaal 20 dagen voor het plukken in de schaduw te stellen, dit verhoogt het gehalte aan chlorofyl en theanine van de theebladeren. Een toename van het chlorofyl produceert diepgroene bladeren, terwijl een toename van het theaninegehalte de theebladeren een rijke umami smaak geeft.

matcha hana

Roasting 

Tencha wordt vervolgens gemaakt door de bladeren te drogen in een speciale tencha-oven. De bladeren worden niet gerold, wat resulteert in diep gekleurde groene bladeren met een elegant knapperige textuur. De celwanden van de bladeren blijven intact door de bladeren niet te rollen, waardoor een milde bleekgele extractie ontstaat wanneer ze worden geaard. Na de roasting wordt de tencha verfijnd door de steeltjes uit de theemix te verwijderen.

Stone Ground

Ten slotte wordt onze verfijnde tencha gemalen op granietmolens om het levendige groene poeder, matcha, te produceren. Deze molens zijn van een speciale granietsoort genaamd Mikage Ishi, wat "steen van Mikage" betekent. Mikage is een regio in Kobe, West-Japan. Elke granietmolen kan tot 10 jaar meegaan en wordt zorgvuldig geselecteerd en gesneden door een theespecialist. Het malen van matcha op de steenmolens wordt beschreven als een langdurig proces, het levert ongeveer 60-80g matcha per uur op. Dit lange proces produceert echter matcha poeder van hoge kwaliteit en gebeurt op volledig natuurlijke wijze. 

 

Kortom

Het malen van matcha op de steenmolens is een langdurig en intensief proces, het levert ongeveer 60-80g matcha per uur op. 

Het hele proces duurt weken en doordat men maar zulke kleine hoeveelheden per keer vermaalt is het erg kostbaar om goede kwaliteit matcha te maken.

Nu begrijp je misschien meteen waarom de enige, échte Japanse matcha zo duur is.

Het verschil tussen onze matcha